Historier

Fracking

Fracking er en teknik som bruges i olie- og gasindustrien til at få større udbytte når der bores i skifterlag. Teknikken bruges for at danne revner i skiferen, så olie og gas kan presses op til overfladen. Dette sker ved under et høj tryk at pumpe vand, sand og tilsætningsstoffer ned i jorden. Den første frackingboring skete i 1949 i USA og er blevet brugt mange gange siden. I Danmark er det stadig nyt og i 2010 blev det aftalt at der kunne foretages prøveboringer efter skifergas i Nordjylland. Der er forskellige meninger omkring, hvor hensigtsmæssig denne metode er, da fracking kan forsage forurening af grundvandet ved at tilsætningsstofferne i forbindelse med boringerne kan komme i kontakt med det vand, som pumpes ned i jorden.

Der har været flere protester imod at bruge fracking i Europa og i bl.a. Frankrig og Holland er det forbudt at bruge. Grunden til den store interesse for metoden til at begynde med, var fordi Nordamerika havde stor succes med det. I 2012 lavede Danmark et forbud for fracking, men gav et fransk energiselskab lov til undersøge og prøvebore i Jylland og på Sjælland, og modstandere kunne frygte at gode resultater ville få regeringen til at ophæve forbuddet. Der er nu tale om at Energiministeren (2017) vil give et Hollandsk firma lov til at foretage olieboringer ved fracking på Lolland Falster, med modstand fra flere borgere. At Frankrig og nu Holland vil udvinde skifergas via fracking i Danmark på trods af at de har forbud mod det i deres eget land bl.a. grundet forsigtighed, kan virker enormt dobbeltmoralsk, men hvis den danske regering giver lov til det, kan det være svært for os at holde på vores grønne omdømme. Selvom fracking-metoden er effektiv, skal vi tage højde for de konsekvenser det kan have, hvis vi tillader at pumpe kemikalier ned i jorden og dermed risikere at forurene noget så vigtigt som grundvandet.

For mere viden vil jeg henvise til hjemmesiden ”Skifergas nej tak”: https://www.skifergasnejtak.dk/da/skifergas-i-danmark/

Teksten er skrevet ud fra følgende hjemmesider:

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s