Natur

Bier

bi2bi

I Danmark findes der 233 forskellige biarter, hvor der førhen var 286 arter og i Tyskland er fire ud af fem bier forsvundet inden for de sidste 30 år. Praktisk talt er det blevet et problem i flere lande, men når vi ser på antallet af bier i Danmark, har vi også grund til bekymring. Der er forskellige teorier på biernes forsvinden, hvor en af dem er kemikalierne i sprøjtemidler, som bliver brugt på markerne og i de private haver. Specielt et insektgiftstoffet kaldet neonicotinoid er under luppen, da forskere, bl.a. Ben Alex Woodcock, har fundet ud af at det skulle få bierne til at dø af sult (CCD – Colony Collapse Disorter). Problemet er blevet beskrevet som at bierne mister deres orienteringssans, men nye undersøgelser viser at stoffet gør at bierne flyver hurtigere og længere og derfor glemmer deres basale behov, og når dette sker for flere bier, vil de resterende bier i bikuppen dø af kulde om vinteren, da de ikke kan skabe nok varme. Nicotinstoffet har uheldigvis også den virkning at bierne fortrækker at hente nektar fra sprøjtede blomster, fremfor uberørte blomster. Faktisk er det forbudt at bruge neonicotinoider i EU, men alligevel har Danmark givet landmændene lov til at bruge frø med stoffet i, når de sår deres jord. Grunden til dette er fordi at miljøstyrelsen mener at landbruget vil tabe på ikke at bruge giften, men et stort problem med stoffet er at det nemt spredes til naturen omkring sig og kan blive der i op til et år. Giften skader gør ikke kun at bierne dør af sult, men giver også nemmere adgang til at gøre bierne syge eller blive angrebet af parasitter.

bi3

 

 

Mode og bevidsthed om vores stigende mangel på bier, har fået flere til at investere i honningbier og holde dem som husdyr. Selvom det kan virke optimistisk at private prøver at gøre noget mod biernes forsvinden, hjælper det desværre ikke meget udelukkende at have fokus på honningbier, selvom det økonomisk set også er en fordel. Blomster er ikke ens, de har forskellige størrelser og former, og nogle hænger med hovedet ned af. Det samme gælder for bier, nogle er små og kan kravle ind i en klokkeblomst, hvor andre er større og tager en masse pollen med sig. Blomsterne og bierne bliver beskrevet som nøgle og lås, da nogle passer sammen og andre ikke gør. Samtidig er det ikke alle bier, som har lige bred smag, nogle er kræsne og går derfor kun efter færre specifikke blomster. En anden grund til ikke udelukkende at have fokus på honningbierne, men fremme de vilde bier, er en så simpel ting som renlighed. Honningbierne renser sig selv meget effektivt og bærer derfor ikke rundet på lige så meget pollen og bestøver dermed ikke blomsterne så godt. Derfor er det meget vigtigt at få de vilde bier tilbage og skabe en mangfoldig biodiversitet og dermed sørge for at de kan bestøve forskellige blomster.

bi

 

 

Grundet den stigende bi-død og forsvinden, er vi nødt til at gøre noget aktivt nu. Ud over at vi kan fokusere på at købe økologiske varer, må vi gøre noget for at tiltrække de vilde bier og helst så mange forskellige som muligt. Dette kan gøres ved at plante en masse forskellige blomster i vores haver, men også udnytte tomme arealer, såsom grøftekanter, foran hoteller og hospitaler og i det hele taget gøre det nemt ved at plante blomsterne øde uberørte steder. Eksempelvis har Billund Lufthavn udnyttet store engområder til at plante en masse blomster, hvor der ellers bare ville have været græs. Kunne man udnytte sådanne områder og plante de rigtige blomster, ville det kun gøre gavn. Ofte forbinder man en have med et stort areal af trimmet græs, hvor der ikke er tale om at lade det gro vildt. Det bedste, og i virkeligheden også det nemmeste, ville være at lade sin have passe sig selv lidt mere. Mange bier bor ikke i kupper, men bor i gange under jorden og ved at lade en have være vild, vil de kunne blive boende, i stedet for at blive ravet op af jorden med et lugejern eller forgiftes med sprøjtemidler. Ikke alle har en have, men dette skal ikke være en undskyldning, har en tysk biolog bevist ved at bo i en lejlighed inde i byen og lade sine altankasser gro med forskellige præcist udvalgte blomster og ”ukrudt” året rundt.

bi2

Vil du vide mere kan du gå ind på http://planbi.dk/ hvor jeg fandt meget materiale til at skrive om bierne.

 

For at hjælpe bierne er der godt at vide at de er vilde med rødkløvere og brombærbuske – DR’s hjemmeside har lavet en liste over de ti mest populære plantearter hos bier:

  • Brombær
  • Tidsel
  • Mælkebøtte
  • Kirsebær
  • Pil
  • Skærmplantefamilien
  • Branbæger
  • Knopurt
  • Kællingetand
  • Kløver
Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s